Skip to the content

Ny portal för företagskunder

Senast uppdaterad: 2025-04-03 15:24

Nu kan du som är småföretagare och är i tvist med en elhandlare få vägledning via Företagsportalen. Här kan du läsa mer om Företagsportalen.

Som företagare har du inte alltid samma skydd som konsumenter. De viktigaste bestämmelserna, vid sidan om ellagen, för dig som företagare när du tecknar elavtal finns i de allmänna avtalsvillkoren EL 2012 N (rev) och NÄT 2012 N (rev).

Varför en företagsportal för småföretagare?

Som en del i vårt uppdrag lämnar vi på Konsumenternas Energimarknadsbyrå oberoende och kostnadsfri vägledning till enskilda näringsidkare eller andra mindre företag vars förutsättningar påminner om konsumenters när det gäller tillgång till juridisk kompetens. Vi lämnar den vägledningen här på webbplatsen men kan också i mån av tid hjälpa dig via telefon och mejl. Du hittar våra kontaktuppgifter här.

Klagomål som lämnas till oss av dig som småföretagare och som gäller elhandlare eller förmedlare av elhandelsavtal kan räknas med som underlag till klagomålslistan. Därför är det viktigt att du också kontaktar oss via telefon eller mejl om du t.ex. har blivit lurad in i ett avtal eller på annat sätt har ett allvarligt klagomål mot din elhandlare. Du hittar klagomålslistan här

Vi kan inte agera som ditt juridiska ombud, utan vi kan endast lämnar juridisk information och vägledning. Om du vill få hjälp av ett ombud kan du anlita en advokat eller jurist. 

Vad kan jag få information om?

På Företagsportalen kan du läsa mer om:

• Ogiltiga avtal, t.ex. när du tror att du inte accepterat en telefonförsäljares erbjudande

• Ångerrätt, t.ex. varför elhandlaren inte låter dig ångra avtalet

• Avtal och villkor, t.ex. när avtalet inte matchar vad du blivit lovad

• Lösenavgift/brytavgift, t.ex. om elhandlaren hotar med lösenavgift

I Företagsportalen kan du också hitta:

• hur tvisten kan lösas

• domstolsmanualen  

• mallar

Vem är småföretagare?

- En småföretagare är en näringsidkare, fysisk eller juridisk person, som handlar för ändamål som har samband med den egna näringsverksamheten. En juridisk person kan t.ex. vara ett aktiebolag (AB), ett handelsbolag (HB) eller en ekonomisk förening.

- En enskild firma eller enskild näringsidkare är inte en juridisk person, då är firman och ägaren samma "person". Om du är en enskild näringsidkare och ingått ett elavtal i din privatbostad kan du ändå anses vara en konsument om din elförbrukning huvudsakligen utgörs av hushållsförbrukning. Om du driver en restaurang, frisörsalong eller byggfirma är du en näringsidkare. 

 

Glöm inte att anlita en advokat eller jurist! Vår erfarenhet är att juridisk hjälp många gånger är avgörande om du vill driva ditt ärende vidare.