Skip to the content

Att byta gashandelsföretag

Det finns två gasnät i Sverige, ett stort gasnät i Västsverige som omfattar flera kommuner, och ett mindre gasnät i Stockholm. Gasnäten i Västsverige och Stockholm är inte ihopkopplade.

I det västsvenska gasnätet finns flera gasleverantörer att välja mellan. I Stockholms gasnät finns det än så länge endast en gasleverantör. Du kan alltså bara byta gasleverantör om du bor i Västsverige.

Du behöver två avtal för att använda gas, ett gasnätsavtal och ett avtal för att köpa gas. Om du är ansluten till ett gasnät har du rätt att välja vilken gasleverantör du köper gas av. Du kan däremot inte välja vilket företag du vill teckna gasnätsavtal med, oavsett om du bor i Västsverige eller i Stockholm.

» Såhär gör du för att teckna gasavtal

Byta gasnätsföretag?

Du kan inte byta gasnätsföretag. Vilket nätföretag du kan teckna abonnemang med beror på i vilket gasnätsområde som din anläggning finns, det vill säga var du bor. Det är bara om du flyttar till ett annat område som du kan teckna ett avtal med ett annat gasnätsföretag.

Byta leverantör av spisgas

Om du är en kund som bor i hyresrätt eller bostadsrätt och använder gas till matlagning är det i praktiken svårt att byta gasleverantör. Det finns få gasleverantörer som erbjuder spisgasavtal eftersom förbrukningen är liten. 

Du kan jämföra priser för spisgas i Energimarknadsbyråns oberoende prisjämförelse Gaspriskollen.

» Gå till Gaspriskollen – spisgas