Skip to the content

Verksamhetsberättelse

Varje år skriver vi en sammanfattning över året som har varit, en så kallad verksamhetsberättelse. I verksamhetsberättelsen går det att hitta mer information om vårt formella uppdrag och hur vi är organiserade. Du kan också läsa om hur vi har arbetat för att uppfylla uppdraget och det finns statistik om de ärenden som vi har besvarat och hur många konsumenter som har besökt webbplatsen.

Verksamhetsberättelsen i sin helhet för det senaste helåret hittar du som en PDF ute till vänster i menyn. Vill du läsa en sammanfattning av den så ser du den direkt här nedanför.

Verksamheten 2024

Byråns kärnverksamhet är konsumentinformation och vägledning i frågor som rör el-, gas- och fjärrvärme. Huvudmännen för byrån är myndigheterna Konsumentverket, Energimarknadsinspektionen och Energimyndigheten samt branschföreningarna Energiföretagen Sverige och Energigas Sverige.

Byråns viktigaste uppdrag är att lämna oberoende information och vägledning till kunder på energimarknaderna. Detta är en uppgift som Byrån är mycket stolt över hur vi hanterar och som vi har fortsatt att ta på stort allvar under 2024. Sammantaget har vi under året besvarat 2 700 ärenden och haft 615 000 besök på webben. Även fast det motsvarar en nedgång i jämförelse med föregående år är behovet av byråns vägledning fortsatt stort. Energimarknaderna är komplicerade och utvecklas i snabb takt samtidigt som flera oseriösa aktörer tyvärr fortsätter att ställa till stora problem på elhandelsmarknaden.

Under året har ett viktigt arbete genomförts med att förbättra tillgängligheten till webbplatsen för de konsumenter och små företag som inte behärskar svenska. Informationen på webbplatsen kan nu automatiskt översättas till ungefär 100 olika språk. Även tillgängligheten till webbplatsen från mobiltelefoner och surfplattor förbättrades. På de mest besökta sidorna av webbplatsen genomfördes informations- och klarspråksmässiga förbättringar.

De som har kontaktat byrån under året med frågor om elhandelsmarknaden har fortsatt varit intresserade av elpris och val av elhandelsavtal. En majoritet av de klagomål som besvarats om elhandelsavtal har handlat om oseriösa försäljningsmetoder, felaktig fakturering, otydlig prissättning och höga brytavgifter. Klagomålen från små företag om oseriösa försäljningsmetoder har ökat till byrån under året, vilket föranlett stor oro bland de kunder som har drabbats. Frågor om pris- och villkorsändringar, automatisk avtalsförlängning och otydlig fakturering har också varit vanligt förekommande.

På elnätssidan har många klagomål handlat om höjda elnätsavgifter, felaktiga mätvärden och utebliven fakturering. Många konsumenter har uppfattat att de tilldelats fel elnätsavgift på grund av för hög säkringsstorlek. Frågor om den reform som innebär byte av elmätare för landets samtliga elkunder har också varit vanliga. Även samverkan med bransch och myndigheter utgör en viktig del i verksamheten. I den dialogen lyfte vi aktuella frågor och problem på energimarknaderna utifrån de klagomål som inkommit. Byrån har även deltagit i ett antal referensgrupper, bland annat avseende Ei:s arbete med föreskrifter och implementering av gasmarknadsdirektivet. Under året har vi hållit flera utbildningar för konsumentvägledare och energi- och klimatrådgivare samt deltagit vid Konsumentdagarna i Uppsala och Gasdagarna i Båstad.

Arbetet med att skicka rapporter till enskilda företag som sammanfattar och beskriver aktuella klagomål har fortsatt under året. Sammanlagt skickade vi ungefär 170 sådana rapporter. Byrån har även genomfört dialogmöten och upprättat särskilda rutiner för dialog med enskilda företag som mottagit många klagomål.

klagomålslistan har byrån fortsatt att redovisa företag med ovanligt många klagomål. Detta med syfte att stärka konsumenter och små företag.

Under året hanterade vi drygt 50 journalistkontakter, vilket bland annat inkluderade inslag i TV4 och radiointervjuer om val av elavtal. Byrån har också fortsatt som ”Energidoktorn” i tidningen Din Energi där aktuella konsumentfrågor har besvarats.

Byrån har fortsatt uppdraget som ledamot i Fjärrvärmenämnden där antalet ärenden var högt på grund av ovanligt kraftiga prishöjningar. Även bland de fjärrvärmekunder som kontaktade byråns vägledning handlade större delen av ärendena om missnöje över prishöjningar.Gällande gas har huvuddelen av ärendena i vägledningen handlat om pris eller avtalsvillkor. För fjärrvärme och gas har byrån också fokuserat på kompetensutveckling.