Skip to the content

Har du tackat ja till ett avtal på telefon?

Senast uppdaterad: 2022-06-15 16:56

När ett företag har ringt upp dig och erbjudit dig till exempel ett nytt elavtal, telefonabonnemang, lån, särskilda ID-skydd eller liknande, är du inte bunden till ett avtal även om du tackat ja muntligt. Det finns nämligen ett skriftlighetskrav för försäljning via telefon. 

I den här artikeln berättar vi mer om vad du har för rättigheter vid telefonförsäljning.  

Har du signerat? 

När det är försäljare som ringt dig är det inte tillåtet för dem att teckna avtal med dig bara genom att spela in ett muntligt ja. De måste också skicka sitt erbjudande för godkännande ”i någon läsbar och varaktig form” som det står i lagen. Du måste sedan efter samtalet få möjlighet att skriva under det (signera det). 

Tänk på att avtalet inte alltid kommer på papper. Modern teknik innebär att det är både möjligt och tillåtet för företagen att skicka avtalet på annat sätt, till exempel via ett SMS eller ett mejl. Det innebär också att det inte krävs att du skriver under ett avtal på papper med penna. Utan det går att signera avtalet med bank-id eller genom att du svarar på sms:et eller mejlet.  VIKTIGT! Att svara ja på ett sms kan alltså räknas som att du godkänner avtalet. 

Annorlunda när du själv ringt upp

Bara om du själv har ringt upp företaget har de rätt att teckna avtal med dig muntligt, då krävs alltså inget skriftligt godkännande. Men om du menar att du aldrig godkänt något avtal, är det alltid företaget som ska bevisa att du har det. I ett sådant fall till exempel genom en inspelning av ert samtal.  

Du har 14 dagars ångerrätt

Du har som regel 14 dagars ångerrätt när du köpt något ”på distans”. Till distansköp räknas bland annat köp via telefon. Har du tackat ja kan du alltså oftast ångra dig. Om du inte fått fullständig och korrekt information om ångerrätten i samband med att du tackade ja, har du rätt till längre tid. Det finns undantag från ångerrätten, för exempelvis bolån och fonder.

Tips vid telefonförsäljning:

 • Är du inte intresserad? Säg bara nej tack och lägg på luren. 
 • Är du osäker på vem som ringt upp dig? Fråga! Säljare är skyldiga att uppge varifrån de ringer och varför. Anteckna namnet på den du pratar med.
 • Om säljaren har fått dig att signera avtalet under säljsamtalet så är inte avtalet giltigt och du behöver därmed inte betala något. Den skriftliga signeringen måste alltså ske efter samtalet. 
 • I avtalet ska du kunna läsa pris, villkor, eventuell bindningstid, information om ångerrätt med mera.
 • Läs igenom det finstilta innan du signerar! Be att få avtalet hemskickat på papper om du inte känner dig bekväm med att läsa det i ett sms eller på webben. 
 • Har du redan signerat men ångrar dig? Meddela företaget skriftligt så fort du kan, helst via mejl. 
 • Har du fått en faktura utan att du tackat ja till något?
  Meddela företaget skriftligt så fort du kan, helst via mejl, att du inte har tackat ja och att fakturan är fel – det kallas att bestrida fakturan.  
  Det är alltid företaget som måste bevisa att du tecknat ett avtal och vad avtalet innehåller för att de ska ha rätt att skicka en faktura. Du är alltså aldrig skyldig att betala något om det inte finns ett giltigt avtal.   

Behöver du hjälp? 

Bakom den här texten står olika aktörer som ger oberoende stöd till konsumenter. Vi erbjuder hjälp och vägledning inom konsumenträtt.  
Du kan antingen vända dig till konsumentvägledningen i din kommun, någon av konsumentbyråerna som är specialiserade på frågor inom telekomtjänster, el- och energifrågor, bank- och finansfrågor och försäkringar, om du är medlem i pensionärsorganisationerna PRO, SPF Senioren eller SKPF kan du vända dig till Sveriges konsumenter. Du kan också vända dig till Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument. 

Länkar

Presskontakt

Maria Wiezell, Sveriges konsumenter 08-674 43 26 
Fredrik Selrot, Konsumentverket, via presstjänsten 054-19 40 20