Skip to the content

Har du frågor? Ring 08-522 789 50 vardagar mellan 09.00 - 12.00 eller fråga via kontaktformuläret.

Välja elavtal

Att välja elavtal kan vara enkelt. Nedan presenteras en guide för vad du bör tänka på.

 

Pris är inte allt - undersök företagets hantering av kundklagomål

Hur hanterar företaget klagomål och problem? Det kan gälla allt från kostnader som faktureras till avtal som förlängs. Energimarknadsbyrån har sammanställt information om de företag som får relativt många klagomål hos oss på Konsumenternas energimarknadsbyrå.

Till Energimarknadsbyråns klagomålsinformation


Välja fast eller rörligt elpris?

Principen för valet av fast eller rörligt elpris är att du har en hög förbrukning och små marginaler i din hushållsbudget bör du välja ett fast elprisavtal för att minska dina oförutsedda kostnader. Men statistik visar att många, sett på sikt, har tjänat på att ha rörligt elpris. 

Till information om jämförelser mellan fast och rörligt elpris

Om du väljer rörligt elpris och har en hög förbrukning bör du vara beredd på att du kan behöva ha lite koll på hur elpriset utvecklas. Energimarknadsbyrån visar hur elpriset utvecklas så att konsumenter kan hålla lite koll. Du bör också kunna hantera högre elkostnader än väntat under vissa månader eller anpassa förbrukningen om elpriset är högt. 

Till information om elprisets utveckling

 

Jämför elpriser och hitta ett avtal med bra pris

Det finns flera webbplatser som jämför elpriser. Några som drivs av kommersiella aktörer, du hittar dessa genom att t.ex. söka på "jämföra elpriser" i ett sökverktyg på internet. Du kan också använda Energimarknadsinspektionens prisjämförelse Elpriskollen. 

Till Elpriskollen 

Läs avtalsvillkoren

När du hittat ett bra erbjudande ska du alltid läsa igenom avtalsvillkoren innan du tecknar avtalet. Du kan särskilt undersöka avtalsvillkor som gäller:

- möjligheten att bryta avtalet om du flyttar. Behöver du då betala en avgift/skadestånd?

- hur hög är avgiften är om du vill eller råkar bryta elavtalet? Anges höga fasta schablonvärden?

- fullmakter. Ger du företaget någon fullmakt i samband med att avtalet tecknas? Är den tidbegränsad och vad gäller den?

- tilläggstjänster. Finns det några tilläggstjänster som du inte vill ha och som måste avslutas aktivt?

- vad som händer när avtalet löper ut. Förlängs avtalet automatiskt då och till vilka villkor? Om avtalet förlängs till ett mindre förmånligt avtal - se till att lägga in en påminnelse i kalendern redan nu så att du ser över avtalet när det är på väg att löpa ut.

 

 

 

Senast uppdaterad: 2019-11-15 12:59