Vill du veta vilka företag som det klagas mycket på?
3 saker du bör göra när du tecknar nytt elavtal
Här hittar du relevant information om elprisets utveckling både på kort och lång sikt.
Det rörliga elpriset för en konsument baseras normalt på ett månadsmedelvärde av spotpriset (börspriset) under hela månaden och fastställs därför först när månaden är slut. Även förbrukningen beräknas som ett medelvärde för hela månaden. Det innebär att om elpriset är högt enstaka dagar kan månadsmedelvärdet ändå bli lågt.
För konsumenter med rörligt avtal så tillkommer det ovanpå nedan nämnda månadsmedelpriser också elhandlarens påslag och moms på 25 procent. Storleken på påslaget varierar över tid och mellan olika elhandlare.
I jämförelse med mars månads snittpriser så mer än fördubblades snittpriserna i både elområde 1 och elområde 2 under april månad. I elområde 1 så steg månadsmedelpriset från 22,9 öre per kWh till 52,9 öre per kWh. I elområde 2 steg priset istället från 22,9 öre per kWh till 53,7 öre per kWh. I båda dessa områden motsvarar det en ökning på ungefär 30 öre per kWh mellan mars och april.
I elområde 3 så sjönk månadsmedelpriset för samma period från 130 öre per kWh till 89,2 öre per kWh. I elområde 4 sjönk snittpriset från 154,5 öre per kWh till 113,9 öre per kWh. I båda dessa områden motsvarar det en nedgång på drygt 40 öre per kWh mellan mars och april.
Prisprognoserna indikerar fortsatt höga elpriser. Prisutvecklingen kan komma att avvika från prognosen om förutsättningarna som ligger till grund för prognosen förändras.
Du kan läsa mer om elprisets utveckling i Energimarknadsinspektionens veckorapport.
» Till Energimarknadsinspektionens veckorapport
Observera att spotpriset endast utgör en del av det pris du betalar.
Utöver börspriset för el så kommer elpriset för konsumenter med rörligt elavtal även inkludera elleverantörens påslag, kostnad för elcertifikat, elhandlarens övriga rörliga kostnader, eventuellt en års- eller månadsavgift samt moms. Momsen avser ett tillägg med 25 procent för samtliga kostnader i priset. Priserna för elcertifikat har sjunkit den senaste tiden vilket medför att den kostnad för elcertifikat som konsumenten betalar förväntas vara låg framöver.
» Om elförbrukning och hur elkostnader normalt fördelas över året
» Om det rörliga prisets komponenter
Det finns studier som visar hur elmarknaden, energisystemen och elpriset kommer att utvecklas framöver. I studierna görs ett antal antaganden som alla kan vara mer eller mindre korrekta. Några vanliga slutsatser om elpriser från scenarier för den svenska elmarknaden är att:
Rapporter om elmarknadens utveckling:
» Mer om elmarknadens utveckling i IVAs rapport på IVAs webbplats
» Mer om vägen till ett 100% förnybart elsystem på Energimyndighetens webbplats
När elpriset varierar går det att hålla nere elkostnaderna genom att använda el när den kostar mindre och minska förbrukningen när den kostar mer.
Om du vill minska dina elkostnader genom att vara flexibel med din elanvändning behöver du ett så kallat timprisavtal. Timprisavtal innebär att ditt elpris följer Nordpools spotpris för varje timme (istället för varje månad). Du bör då vara beredd på att du på något sätt behöver styra din förbrukning i realtid. Timpriset kan variera väldigt mycket mellan timmar, dygn eller inom en månad, det innebär att du riskerar att betala mycket mer om du inte styr din förbrukning till dygnets billigaste timmar. Helst ska du styra så stor del av din förbrukning som möjligt till dygnets billigaste timmar.
På Energimarknadsinspektionens webbplats kan du se och jämföra timprisavtal:
I det fall som du tecknar ett timprisavtal är det också bra att känna till att alla elhandlare som erbjuder timprisavtal inte tillåter dig att sedan byta avtalet till ett ordinarie rörligt elprisavtal. Det beror på att det uppstår en kostnad för elhandlaren som denna inte är beredd att ta. Hur de olika elhandlarna agerar går att kontrollera i avtalsvillkoren eller genom att ta kontakt med företaget.
Senast uppdaterad: 2022-05-01 18:29
Information till dig som ska välja elavtal