Skip to the content

Ny vd på Konsumenternas energimarknadsbyrå

Senast uppdaterad: 2021-03-30 05:28

Ny vd från den 29 juni är Thomas Björkström, som närmast kommer från en anställning hos Spelinspektionen. Thomas har även arbetat lång tid på Energimarknadsinspektionen och har gedigen erfarenhet av energimarknadsfrågor och vägledning av konsumenter. Thomas har i grunden en magisterexamen i statsvetenskap från Mittuniversitetet. Thomas efterträder Anna Carlén som varit vd sedan 2017.

-Vi välkomnar Thomas Björkström som ny chef för Energimarknadsbyrån. Han har stora kunskaper och erfarenheter från energiområdet och han kommer att kunna fortsätta den utveckling av byråns arbete som Anna genomfört under sin tid som vd. Byråns verksamhet utgör ett viktigt stöd för konsumenterna, säger Energimarknadsbyråns styrelseordförande Peter Vikström, Konsumentverket.

- Jag ser rollen som ny vd som en spännande och viktig utmaning. På byrån ska vi fortsätta att utveckla verksamheten för att möta konsumenternas behov av vägledning och information. Samtidigt ska vi fokusera på att använda konsumenternas erfarenheter i dialogen med branschens aktörer. När det gäller information till konsumenterna har vi flera spännande utmaningar framför oss. Bland annat håller energisystemet på att ställas om till mer förnybar energi och vi kan förvänta oss nya marknadslösningar där konsumenterna kommer att behöva oberoende information för att kunna vara aktiva och fatta välinformerade beslut, säger Thomas Björkström, ny vd.

Energimarknadsbyrån ger information och vägledning till el-, gas- och fjärrvärmekonsumenter. Byrån har även till uppgift att återföra konsumentproblem till sina fem huvudmän. Huvudmän är myndigheterna Konsumentverket, Energimarknadsinspektionen, Energimyndigheten samt de två branschföreningarna Energiföretagen Sverige och Energigas Sverige.

Under de 18 år byrån verkat har årligen ungefär 2 000 personer kontaktat byrån för att få råd kring prisavtal, fakturor och rättigheter som el- och gaskonsument.

Många fler har besökt byråns webbplats www.energimarknadsbyran.se för att få information. På webbplatsen finns bland annat byråns gasprisjämförelse Gaspriskollen samt elprisstatistik och annan information om elprisavtal. Det lönar sig för konsumenter att jämföra. Ofta skiljer det för småhusägare mer än tvåtusen kronor i årskostnad mellan billiga och dyra elprisavtal. För gaskonsumenter i småhus är skillnaden ofta över tusen kr per år mellan prisavtalen.

 

Presskontakt:    Thomas Björkström, vd, Tel. 08-522 789 54, mobil 072-452 19 64

Telefonvägledning för konsumenter:  Tel. 08-522 789 50, måndag till torsdag kl. 9-12 

www.energimarknadsbyran.se